Makeat leivonnaiset. Kukapa ei olisi joskus maistanut herkullista pullaa tai nauttinut kahvin kanssa palan mansikoilla tai kinuskilla höystettyä täytekakkua. Monilla ihmisillä on taipumus pitää makeista ruuista ja niitä on valmistettukin jo tuhansien vuosien ajan. 

Minkälaisia kaikkia leivonnaisia onkaan tarjolla? Mikä on sinun herkkusi? Lue alta luettelo yleisimmistä herkuista ja laajenna makuympyrääsi!

Makeat leivonnaiset

Makeat leivonnaiset ovat nimensä mukaisesti makeita. Imeliä, täyteläisiä, kirpeitä, maukkaita tai mitä tahansa siltä väliltä tai ympäriltä. Makeita herkkuja löytyy jokaiseen makuun ja useissa eri muodoissa. Ovatko kaikki seuraavat jo tuttua kauraa, vai löytyykö joukosta kenties jotain uutta kokeiltavaa?

Piparkakut ja piparkakkutalot

Piparkakut ovat monille varmasti tuttuja joulun aikaisesta leivonnasta. Monet ovat lapsuudessaan päässeet leipomaan piparkakkuja valmiista taikinasta erilaisten muottien avulla sekä koristelemaan niitä erilaisten sokerimassojen avulla. Makeat piparkakut valmistetaan hyvin perinteisistä aineksist;, vehnäjauhoista, voista, kananmunista sekä sokerista. Piparkakkujen maku saadaan aikaan erilaisten mausteiden, kuten kardemumman, neilikan, kanelin, pomeranssinkuoren, maustepippurin sekä inkiväärin avulla. 

Piparkakuista voidaan valmistaa helposti käsin syötäviä herkkuja tai kasata niistä näyttäviä rakennelmia, piparkakkutaloja. Piparkakkuja sekä piparkakkutaloja on tapana valmistaa eritoten joulun aikaan, sillä ne mielletään jouluherkuiksi. Kaupasta on kuitenkin saatavilla valmiita keksejä sekä taikinaa ympäri vuoden eikä mikään estä nauttimasta näistä herkuista myös muulloin kuin jouluna.

Kahvikakut, täytekakut, hääkakut ja levykakut

Saatavilla on niin täytekakkuja, suklaakakkuja, hääkakkuja, kahvikakkuja, juustokakkuja ja kaikkea mitä vain mielikuvitus antaa keksiäkään. Kakkuja yhdistää se, että niissä on taikinaa sekä täytteitä yleensä useammassa kerroksessa. 

Täytekakut ovat meheviä, kuohkeita ja maukkaita, joissa yleimmin löytyy täytteenä, mansikoita, banaania, muita marjoja, kinuskia sekä suklaata. Makeat kakut kuorrutetaan kermavaahdolla ja koristellaan näyttävästi esimerkiksi marjoilla ja sokerista valmistetuilla koristeilla. Täytekakun pohja valmistetaan jauhoista, kananmunista sekä muun muassa sokerista. Hääkakut ovat täytekakkuja, mutta huomattavasti näyttävämpiä ja suurempia.

Juustokakut ovat olleet pinnalla useita vuosia ja niissä pohja rakennetaan yleensä keksinmuruista. Täyteestä tulee hiukan hyytelömäinen ja se rakentuu käyttämällä muun muassa liivalehtiä, vispikermaa, tuorejuustoa sekä sokeria. Makuina voi käyttää hyvin vaihtelevasti eri vaihtoehtoja, kuten suklaata, erilaisia karkkimakuja, hedelmä- ja marjavaihtoehtoja sekä esimerkiksi eri juomia, kuten Baileysia. 

Kahvikakut ovat edellisistä poiketen huomattavasti kuivempia ja yksi suosituimpia kahvikakkuja on esimerkiksi tiikerikakku. Se valmistetaan jauhoja, kermaa, voita, sokeria sekä kaakaojauhoja käyttäen ja kypsytetään uunissa käyttämällä kakkuvuokaa. 

Leivokset ja pikkuleivät

Makeat leivokset ja pikkuleivät ovat tuttuja erilaisista juhlista sekä kahviloiden vitriineistä, jotka ovat yleensä pullollaan kyseisistä tuotteista. Leivokset ja varsinkin pikkuleivät on yleensä helppo syödä käsin, joten ne soveltuvat naposteltavaksi moneen yhteyteen. 

Tunnetuimpia leivoksia ja pikkuleipiä ovat esimerkiksi macaronsit, runebergin tortut, tuulihatut, kaneliässät ja lusikkaleivät. Macaron-leivokset ovat pyöreitä, pieniä leivoksia, jotka valmistuvat munista, sokerista, mantelijauheesta sekä tomusokerista. Eri värisiä

leivoksia saadaan aikaan karamelliväreillä. makeat

Runebergin torttuihin tarvitaan läjä erilaisia jauhoja sekä leivoksen päälle vadelmahilloa sekä pieni kuorrutus vedestä ja tomusokerista. Tuulihatut valmistuvat voista, jauhoista ja kananmunista ja leivoksien sisään tulee täyte vaniljarahkasta. Makuelämyksen kruunaa karamellikuorrutus. 

Kaneliässät ovat hyvin perinteinen resepti ja monet tuntevatkin ne S-muodosta. Niihin tarvitaan munia, sokeria, kanelia, leivinjauhetta sekä vehnäjauhoja, kyseessä on siis melkoisen yksinkertainen resepti. Lusikkaleivät puolestaan valmistuvat voista, sokerista, soodasta sekä vehnäjauhoista ja makeus tulee täytteenä käytettävästä vadelmahillosta, joka kruunataan sokeripäällystyksellä. 

Wienerit

Wienerit ovat useille varmasti tuttuja huoltoasemien vitriineistä sekä isompien ruokakauppojen paistopisteiltä. Kyseessä on tuttu ja yleinen herkku, joka maistuu varmasti monille!

Wienerien valmistukseen tarvitaan voitaikinalevyjä. Näiden makeiden herkkujen makeus piilee keskelle asetettavassa vaniljakreemijauheessa sekä kuorrutteessa. Wienereitä löytyy myös useita eri kokoja. Pieneen ja isoon makeannälkään!

Pullat ja pullapitkot

Pullat ovat hyvin perinteinen suomalainen herkku, joita on varmasti joka kodissa päästy jossain vaiheessa maistelemaan. Jos ei itse tehtynä, niin jonkun tutun valmistamana tai paistopisteeltä nautittuna. 

Pullien valmistukseen tarvitaan maitoa, hiivaa, voita, sokeria, kardemummaa, suolaa sekä kananmunia. Tämän lisäksi tarvitaan aimo annos vehnäjauhoja. Taikinan valmistuksen jälkeen sen tulee antaa kohota ennen pullien valmistusta. Pullat ja pullapitkot valmistuvat helposti samasta taikinasta, joskin valmistustyyli näiden suhteen on erilainen. Pullia on helppo pyöritellä itse kullakin, pitkon tekeminen vaatiikin jo hiukan enemmän taitoa. Varsinkin jos kyseesä on neljällä letitys. Tämä, kuten muutkin leivontataidot ovat täysin opeteltavissa harjoittelun avulla. Mars leipomaan!

Ovatko suolaiset herkut mieleesi?