Tilat ja henkilöstö ovat tärkeä osa leipomoiden tuotteiden valmistusta. Ilman henkilöstä ei olisi ketään valmistamassa herkkuja niitä himoitseville ihmisille. Toisaalta taas ilman nykyaikaisia koneita leivonta on hidasta ja aikaavievää. Nykyajan ammattilaisleipurit käyttävät ammattimaisia koneita, joiden avulla niin makeita kuin suolaisiakin herkkuja saadaan toimitettua hyvää ruokaa hamuavien ihmisten saataville. 

 

Tilat ja henkilöstö

 Leipomoiden toiminta rakentuu siellä käytettävien laitteiden sekä henkilökunnan ympärille. Ilman nykyaikaisia koneita, leivonnaisten valmistus on hyvin hidasta, joskin osa leipomoista haluaa yhäkin tarjota tuotteensa täysin käsin leivottuina. Tämä on ymmärrettävää, mutta jos halutaan panostaa volyymiin, on leipomon hyvä harkita koneellistamista. Näin ollen aikaa ja energiaa säästetään esimerkiksi taikinan vatkaamisesta koristelun tekemiseen. 

Tilat ja laitteet

Leipomoissa työskenteleville henkilöille tuttuja laitteita ovat muun muassa nostatuskaapit sekä leivontauunit. Nostatuskaappien avulla leivonnaisissa käytettävät taikinat saadaan nostatettua nopeammin korkeamman lämpötilan avulla, jolloin leivonta-aikaa saadaan lyhennettyä. Erilaisten leivontauunien avulla puolestaan valmistetaan tehokkaasti jopa useita erilaisia leivonnaisia yhtäaikaa tehokkaan lämmönsäätelyn ansiosta. 

Sähkövatkaimet sekä erityisesti monenlaiset monitoimikoneet ovat leipomoissa tärkeitä. Automaattisen vatkauksen ansiosta leipurin ei tarvitse keskittyä vatkaamiseen, vaan hän voi keskittää energiansa aineiden punnitsemiseen sekä niiden taikinaan lisäämiseen.

Pikkuleipäkoneet puolestaan auttavat luomaan erilaisia pursotettavia koristeita sekä täytteitä ja muun muassa auttavat erilaisten leikkureiden avulla luomaan tasaisen kokoisia ja paksuisia keksejä. Isoissa leipomoissa koristelua voidaan myös helpottaa erilaisilla massa-annostelu pursottimilla. 

Myös raaka-aineiden punnitsemista ja annostelua voidaan automatisoida reseptiohjatulla automatiikalla. 

Kuten ylläolevat esimerkit osoittavat, on leipomoteollisuuden tueksi tarjolla monenlaisia koneita. Koneiden pääasiallisena tehtävänä on nopeuttaa prosesseja sekä vapauttaa leipurien aikaa sellaisiin tehtäviin, jotka eivät ole automatisoitavissa tai jotka muuten vaativat paljon huomiota. Mitä isommasta leipomosta on kyse, sitä tärkeämpää toiminnan automatisoiminen ja koneellistaminen on. 

Henkilöstö

Vaikka leipomon toiminta olisi täysin automatisoitua, tarvitaan paikalle aina joku, joka valvoo itse prosessin edistymistä. Tähän tarvitaan henkilöstöä, leipureita. Leipurien tehtävänä on varmistaa maukkaiden sekä laadukkaiden leivonnaisten valmistaminen asiakkaille. Leivonnaisten valmistamiseen kuuluu olennaisena osana reseptien toimivuuden varmistaminen. Reseptejä tulee aika-ajoin päivittää ja ehdottoman tärkeä on tietenkin valmistaa laadun pysyminen hyvänä. Laadun tarkkailuun kuuluu muun muassa raaka-aineiden valinta sekä raaka-ainemäärien tarkkailu. Erityisesti silloin, jos se tapahtuu koneellisesti. Koneellistaminen helpottaa prosesseja, mutta sen myötä myös valvonta lisääntyy. tilat

Leipomoiden henkilöstön voidaan ajatella, tai ainakin luultavasti halutaan ajatella muodostuvan sellaisista henkilöistä, joille leipominen on sydäntä lähellä oleva asia. Useat ovat sitä mieltä, että leipurin kädenjälki ja rakkaus maistuvat valmiissa tuotteissa. Tämän takia välillä käydäänkin hyvin tulisia keskusteluja siitä, onko koneellistaminen oikein, sillä käytännössä leipurin kädenjälki ainakin osittain katoaa. Ison volyymin tuotteissa on kuitenkin mahdotonta pärjätä tätä nykyä enää pelkällä käsivoimalla, joten koneiden käytön voidaan sanoa olevan perusteltua. Toisaalta koneellistamisen voidaan nähdä myös auttavan hyvällä tavalla sen lisäksi, että aikaa jää enemmän muuhun. Esimerkiksi erilaisten pikkuleipien tai sämpylöiden valmistuksessa koneen ansiosta saadaan aikaan täydellisen kokoisia tuotteita. Kun kaikki annokset ovat saman kokoisia, valmistuvat ne paistaessa samaa tahtia, jolloin laadukkuus pysyy hyvänä ja esimerkiksi yksikään keksi ei jää raa’aksi. 

Onneksi monipuolisuus on kuitenkin valttia ja tätä nykyä on yhä tarjolla myös leipomoita, joissa tuotteet valmistetaan lähinnä käsin. Näin ollen asiakkaille jää valta valita, millaisia leipomoita tai ylipäänsä minkälaisia tuotteita he haluavat käyttää. 

 

 Lue lisää leipomoista täältä.