Suolaiset herkut ovat iso osa suomalaisten herkuttelukulttuuria, ja monille suurempi nautinto kuin makeat herkut. Mitä kaikkia herkkuja suolaisten herkkujen tarjontaan kuuluukaan? 

Suolaiset leivonnaiset

Suolaiset leivonnaiset ovat olleet kiinteä osa suomalaisten ruokakulttuuria sekä ruokakulttuuria maailmalla, samalla tavalla kuin makeatkin herkut. Suolaisia herkkuja on valmistettu satojen vuosien ajan ja perinteiset reseptit kehittyvät uusien ruoka-aineiden sekä leivontatyylien myötä. Seuraavana on katsaus tunnetuimpiin suolaisiin herkkuihin, löytyykö suosikkisi listalta? 

Leivät

Suolaisen leivonnan kulmakivi muodostuu leipien leivonnasta. Leipiä on leivottu maailmalla tuhansia vuosia ja se on ollut maailmalla ruokailun kulmakivi pitkiä aikoja. Yhä edelleen leipäkulttuuri näkyy vahvana maailmalla, myös Suomessa ja leipiä valmistetaan monia erilaisia. 

Suomalaisen leipäkulttuurin ytimen voi sanoa muodostuvan ruisleivän ympärille. Tämä maailmalla jopa hiukan oudoksuttu herkku on suomalaisten suuressa suosiossa, muun muassa sen terveellisyyden vuoksi. 

Ruisleipä valmistetaan rukiista, joka hapatetaan hiivan tai taikinajuuren avulla. Osa ruisleivistä valmistetaan pyöreäksi, toiset taas neliskanttisiksi. Myös ruisreikäleipiä valmistetaan Suomessa.

Ruisleivän lisäksi leivotaan paljon vaaleata leipää, sekä muun muassa banaanileipiä. Vaalean leivän juureen tarvitaan jauhoja, vettä ja loraus hunajaa ja itse taikinaan jauhoja, vettä, suolaa ja aikaisemmin valmistettu juuri. Itse leiän valmistaminen on helppoa, aikaa kuluu lähinnä juuren tekoon, jonka pitää antaa valmistua itsekseen yleensä 3-4 päivää. 

Uusia suuntauksia leipien leipomiseen ovat muun muassa banaanileivät. Kyseessä on kuitenkin enemmän makea kuin suolainen herkku, sillä sen leivontaan käytetään paljon sokeria sekä muun muassa vaniljasokeria. 

Voileipäkakut

Yksi ehdoton juhlien kohokohta ympäri vuoden on juhlapöydissä tarjoiltava voileipäkakku. Voileipäkakku on nimensä mukaisesti leivistä rakentuva kakku, joka täytekakusta poiketen on suolainen herkku. 

Voileipäkakun pohjana käytetään yleensä vaalean leivän leipäpaloja, joista leikataan reunat pois. Leipäpalat kasataan neliskanttiseen muotoon, jonka päälle aletaan latomaan täytteitä. Täytteinä käytetään yleisimmin kinkkutäytettä tai kalatäytettä. Täyttämisen jälkeen voileipäkakun annetaan vetäytyä yön yli jääkaapissa, kostua. Seuraavana päivänä se kuorrutetaan tuorejuustolla sekä koristellaan esimerkiki kinkku- tai kalaviipaleilla, kirsikkatomaateilla, persiljalla tai kurkulla. Koristelu tehdään yleensä pohjautuen käytettyihin täytteisiin.

Sämpylät

Sämpylät ovat leipien tapaan iso osa suomalaisten ruokakulttuuria ja niitä nautitaan edelleen paljon. Sämpylöitä voi valmistaa itse tai ostaa niitä valmiina kauppojen leipäosastoilta tai paistopisteiltä.

Sämpylöiden valmistus on kuitenkin todella helppoa ja nopeaa myös itse ja maistuuhan omatekemä aina paremmalle kuin ostettu! Taikinaan ei tarvita kuin maitoa, hiivaa, suolaa, siirappia, voita ja sämpyläjauhoja. Taikinan kohottamisessa ei kauaa kestä ja paistoaikakin on vain hassut 15 minuuttia! Herkullista ja nopeaa kotileivontaa.

Piirakat, piiraat ja pasteijat

Suolaisten leivonnaisten lista on pitkä ja piirakat sekä pasteijat kuuluvat tälle listalle myös. Piirakat täydentävät leipien ja sämpylöiden listaa, mutta eroavat niistä kuitenkin huomattavalla tavalla. Piirakoiden valmistukseen tarvitaan riisipuuroa. Piirakoiden ideana onkin laittaa pieni annos riisipuuroa kunkin leivän sisään. Riisipuuro-osio jää kuitenkin näkyville, eikä sitä piiloteta kokonaan, vaan riisisydän reunustetaan piirakan taikinaosion rypytyksellä. Taikina valmistuu helposti vehnäjauhoista, ruisjauhoista, suolasta ja öljystä, joten kyseessä on loppujen lopuksi yksinkertainen resepti! suolaiset

Piiraat puolestaan ovat hyvin monipuolisia herkkuja. Täytteenä voi käyttää liha- ja kalavaihtoehtoja, kasviksia sekä esimerkiksi sieniä. Piiraat valmistetaan yleensä niille suunnitelluissa vuoissa. Vuoan pohja täytetään taikinalla ja taikinan päälle ripotellaan halutut ainekset. Lopuksi piiras kruunataan kermalla. 

Pasteijat puolestaan sisältävät erilaisia täytteitä piilotettuna pienien taikinaosuuksien sisään. Taikina rakentuu helposti voista, jauhoista, leivinjauheesta sekä kermaviilistä ja täytteenä voi käyttää esimerkksi kinkkua, jauhelihaa tai tonnikalaa. Taikinasta leikataan neliöitä ja näiden neliöiden lisään laitetaan pieni määrä täytettä. Lopuksi neliöt suljetaan kolmion muotoon ja paistetaan uunissa kymmenisen minuuttia. Helppoa ja herkullista!  

Tutustu leivonnassa käytettäviin apuvälineisiin